WACHTEN

Is wachten nutteloos en zonde van je tijd?

Elke zaterdagochtend kom ik bij mijn ambachtelijke bakker. Zo ook vanmorgen weer. Toen ik aankwam fietsen zag ik dat de rij al buiten begon. Het is dat ik geen haast had, dat ik achteraan sloot. Maar soms heb ik toch een stuk minder geduld.

De irritatie

Zo wilde ik laatst even gauw brood halen en dan door naar een afspraak. Dat ‘gauw’ kon ik mooi vergeten. Voor mij stonden mensen die voor een maand brood wilden kopen, althans zo leek het. Al die 20 halfjes bruin moesten gesneden worden. Uitgerekend die dag werd er maar gebruik gemaakt van één broodsnijmachine, terwijl ze er twee hebben. Ook het personeel werd niet volledig benut. Vier meisjes achter de toonbank en twee helpen de klanten. “Wat doen die andere twee dan? Je ziet toch dat er een rij staat?”, waren de vragen die in mij opkwamen. Mijn irritatie werd steeds groter.

Mijn bakker is niet de enige waar soms zo’n wachtrij staat. Wat dacht je van de rijen bij de beveiligingscheck op Schiphol? Of bij de supermarkt, waar je dan net uitgerekend in de rij staat waar de caissière het langzaamste werkt. Mensen houden niet van wachten. Het is zonde van de tijd en het leidt je tot niks.

Kiezen voor een wachtrij

Toch zijn er ook heel veel mensen die er bewust voor kiezen om in een wachtrij te gaan staan. Ik las laatst in een artikel dat er New Yorkers zijn die uren in de rij gaan staan voor een milkshake of een stuk pizza.
The cookie shake schijnt zulke lekkere milkshakes te maken dat men bereidt is om uren in de rij te gaan staan. Een milkshake waarmee je je suikerbehoefte voor een jaar voorziet en zo ongezond is als maar kan. Bij de afhaalpizzeria Di Fara in Brooklyn staat men ’s middags uren in de rij voor een stuk pizza. Een stuk pizza, niet eens een hele pizza! di-fara-in-brooklyn

Ik ga binnenkort naar New York. Als de rij niet al te lang is sluit ik zeker achteraan. Ik wil wel proeven waarom mensen uren in de rij staan voor een milkshake of pizza. Alleen wat is niet al te lang? Ga ik uren in de rij staan of maximaal een uurtje?

Het verschil

De vraag die bij mij ontstond was: Wat maakt dat mensen bereid zijn soms wel uren in een wachtrij te staan zonder ongeduld of ergernis?

Ik denk dat het uitmaakt wat de beloning is van het wachten. Brood halen of in de rij bij de beveiligingscheck op Schiphol zijn noodzakelijke doeleinden. Een stuk pizza of een goede milkshake wordt gezien als een beloning. Het wachten wordt beloond met een unieke ervaring of uniek product dat nergens anders te krijgen is. Als consument zijn wij elke keer op zoek naar unieke ervaringen en producten. Het is een soort van status geworden als jij iets unieks hebt gehad en een ander nog niet. Daar hebben we het staan in wachtrijen voor over. Al duurt het uren.
Uren in de rij voor een shake

Les voor de ondernemer

Het is als ondernemer eigenlijk niet erg om je klanten te laten wachten. Zolang je er voor zorgt dat je klanten niet ongeduldig en ontevreden weglopen. Is jouw product of de ervaring die je klanten bij je hebben echt de moeite waard? Dan vinden jouw klanten het helemaal niet erg om te wachten. Al duurt het uren.
Hoe denk jij over wachtrijen? Zou jij het er voor over hebben om uren in de rij te staan voor een bijzonder product of een unieke ervaring?

Is wachten nutteloos en zonde van je tijd?